Vleermuizen gaan voor op de verkeersveiligheid

      No Comments on Vleermuizen gaan voor op de verkeersveiligheid

In het belang van de veiligheid van de zwakke en andere weggebruikers zal Bierbeek nieuwe ledverlichting plaatsen in de Hoegaardsesteenweg in Opvelp.

Zo was toch de bedoeling, ware het niet dat Natuurpunt zich ermee heeft gemoeid.

Er zouden nieuwe verlichtingspalen komen die de fietspaden en de rijbaan voldoende verlichten, maar uiteindelijk viel de keuze op lagere en vooral zwakkere verlichting met ‘zwarte’ gaten tussen twee verlichtingspalen in het belang van de vleermuizen.

Kersvers gemeenteraadslid Maarten Van Schoonbeek heeft de meerderheid het vuur aan de schenen gelegd: “De Bierbeekse gemeenteraad heeft eerder al een vast kader vastgelegd om stelselmatig de openbare verlichting te vervangen rekening houdend met de verkeersveiligheid en energiezuinigheid. Tot op vandaag heeft men zich stipt hieraan gehouden. Natuurpunt mag zich blijkbaar boven de gemeenteraad stellen en krijgt gedaan dat er van het lichtplan wordt afgeweken.

Open Bierbeek wijst de meerderheid op zijn verantwoordelijkheid : uit het dossier blijkt dat Eandis zelf aanduidt dat de verlichting niet aan de huidige normen voldoet. Bij ongevallen kan de gemeente hiervoor verantwoordelijk gesteld worden.

Dergelijke beslissing zou niet licht genomen mogen worden, en we zouden toch graag eens uit de mond van Natuurpunt horen waarom de straatverlichting, op die plaats, moet worden aangepast aan de noden van de vleermuizen. Maar de meerderheid vindt het niet nodig om Natuurpunt op het appel te roepen”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *