wat willen we verwezenlijken

DE AMBITIE

We staan met onze volledige ploeg klaar om er samen in te vliegen voor de komende gemeenteraadsverkiezing op zondag 13 oktober 2024. Een ploeg van mensen met heel wat jaren ervaring in de gemeenteraad de afgelopen legislaturen, gedreven bestuursleden die achter de coulissen al even meedraaien maar ook een aantal nieuwe en jonge Bierbekenaren die zich recent hebben geëngageerd binnen onze partij.

Samen betekent ook samen met jullie, want jullie steun hebben we nodig. Stemmen heeft wel degelijk zin, want een gemeente moet bestuurd worden en dat is ook onze ambitie.

Wij zijn er klaar voor. Jij ook? Laat op 13 oktober dan zeker van je horen, stem voor Open Bierbeek en dan gaan we samen aan de slag met ambitie voor een nog beter Bierbeek!

Bierbeek van de bierbekenaren

Open Bierbeek streeft naar een gemeente waar iedereen zich thuis voelt en het gemeenschapsgevoel centraal staat, iedereen #3360!

We wensen een omgevingsvisie op lange termijn te ontwerpen. Daarin zoeken we een balans tussen open ruimte, bebouwing en herontwikkeling enerzijds en landbouw, natuur, recreatie en economische activiteiten anderzijds. We streven dus naar een samenhangende en duurzame leefomgeving, waarin verschillende behoeften en functies evenwichtig op elkaar worden afgestemd.Een plek waar de Bierbekenaar centraal staat, transport vlot verloopt zonder frustratie, open ruimtes goed worden beheerd en de dorpskernen aangenaam blijven.

Open Bierbeek wil van het gemeentehuis een “open” huis maken met ruimere openingsuren waar burgers ook zonder afspraak terecht kunnen. We willen verder werken aan optimalisering van digitale oplossingen rond communicatie en burgerzaken.

Er is momenteel een tekort aan kinderopvang in Bierbeek. We gaan dus actief op zoek naar manieren om dit aanbod te vergroten.

Het is onze intentie om al onze openbare straatverlichting verder aan te passen naar energiezuinigere ledverlichting. Zo kan er op zeer korte termijn werk gemaakt worden van een nachtregime waarbij de verlichting ’s nachts langer brandt en we zorgen voor meer veiligheid voor jong en oud.

Ook streetart willen we verder integreren in het straatbeeld, zoals de mooie voorbeelden op De Borre en onder de brug in Korbeek-Lo. We juichen meer van deze creatieve uitingen toe, bijvoorbeeld op glascontainers, elektriciteitskasten en andere openbare plekken, om de gemeente levendiger en aantrekkelijker te maken.

Op verzoek van onze fractie wordt er een extra feestremork beschikbaar gesteld, zodat iedere inwoner zoveel mogelijk de kans krijgt hiervan gebruik te maken. De feestremork is een uitleenbare aanhangwagen die beschikbaar is voor buurtcomités, welzijnsinstellingen en verenigingen.

Mobiliteit

Open Bierbeek streeft naar een evenwichtige mobiliteitsaanpak waarin zowel auto, openbaar vervoer als fiets aandacht krijgen. We blijven investeren in veilige voet- en fietspaden en willen mensen aanmoedigen om voor korte afstanden de wagen te laten staan.

52% van de inwoners heeft echter de auto nodig voor woon-werkverkeer. Voor hen moet een vlotte doorgang ook verzekerd zijn. Daarnaast willen we het aanbod in autodelen in elke deelgemeente vergroten.

De groei van de dorpskernen, het regionaal mobiliteitsplan en de nabijheid van het nationaal park Brabantse Wouden zorgen voor toenemende druk op onze wegen. Open Bierbeek wil voorkomen dat ons dorp wordt
overspoeld door bezoekers en dat het als parking fungeert voor Meerdaalbos. We streven naar een gastvrije aanpak zonder overbelasting.

We pleiten ook voor een sterke vertegenwoordiging in de regionale vervoersraad, zodat goede busverbindingen
behouden blijven. Bovendien willen we een betere coördinatie van wegenwerken en een proactieve communicatie hierover. Tot slot willen we het elektrisch rijden stimuleren door meer laadpalen voor fietsen en auto’s te plaatsen.

Communicatie

Open Bierbeek gelooft in technologische vooruitgang en wil deze inzetten om de dienstverlening aan de burgers te verbeteren. We streven naar een gemeente-app die burgers in staat stelt om op een eenvoudige manier documenten aan te vragen, overlast of storingen te melden en op de hoogte te blijven van lokale acties en openbare werken. In de toekomst zou deze app ook ingezet kunnen worden om de communicatie tussen lokale handelaars en onze inwoners te vergemakkelijken, en zelfs om eventuele bestellingen te plaatsen.

Daarnaast willen we digitale innovatie toegankelijk maken voor iedereen, inclusief onze oudere inwoners. Door hen te laten leren van generatiegenoten die al meer ervaring hebben met technologie, zorgen we ervoor dat niemand wordt buitengesloten in deze digitale evolutie.

Deze vooruitgang zal de huidige kanalen (nieuwsbrieven, website, In & Uit Bierbeek en andere) alleen maar versterken. Het is dus onze bedoeling om bestaande kanalen te versterken met deze complementaire digitale middelen.

Participatie

Open Bierbeek staat voor open communicatie, participatie en transparantie. We willen regelmatig momenten organiseren waarop burgers met elkaar en met de gemeente in gesprek kunnen gaan, zodat we echt kunnen luisteren naar wat er leeft. Adviesraden spelen hierin een belangrijke rol. Bierbeek heeft veel adviesraden waar inwoners hun expertise kunnen delen voor het algemeen belang. Open Bierbeek wil deze raden optimaliseren, zodat talent en kennis beter benut worden. Transparante procedures en duidelijke afspraken zijn cruciaal om beslissingen te baseren op de input van de burgers. We streven naar kwalitatieve, tijdelijke adviesraden die hun expertise inzetten om gefundeerde beslissingen mogelijk te maken.

Omdat traditionele participatiemomenten vaak slechts een beperkt publiek bereiken, willen we al een aantal jaren een digitaal participatieplatform opzetten. Dit biedt burgers de mogelijkheid om op elk moment hun mening, suggesties of adviezen door te geven, wat de betrokkenheid vergroot. Zo kan iedereen, ook zonder fysiek naar het gemeentehuis te gaan, zijn stem laten horen. Uiteraard blijven we de fysieke momenten ook verder organiseren en voeren we op dit vlak een en-en-beleid.

Sportfaciliteiten

Open Bierbeek wil blijven inzetten op uitgebreide sportfaciliteiten en het ondersteunen waar mogelijk van al onze sportclubs. We streven naar de realisatie van een trampolinehal, een definitieve oplossing voor de Bierbeekse tennisclub en bekijken tevens de mogelijkheden voor de vernieuwing van het kunstgrasveld van KHO Bierbeek en hun bijkomende noden. Dit steeds in nauwe samenwerking en met de cofinanciering van elke betrokken sportclub.

Daarnaast zetten we ons in voor de realisatie van een skatepark, een voorstel dat reeds in 2019 door onze fractie gelanceerd werd. Tevens willen we inspelen op de behoefte van jongeren die minder deelnemen aan georganiseerde sporten, maar wel graag fitnessen, lopen of recreatief sporten. We willen aangepaste open ruimtes creëren, zoals outdoor fitnesstoestellen en multifunctionele sportterreinen, waar verschillende sportactiviteiten mogelijk zijn.

De jeugd

Open Bierbeek wil jongeren meer plekken bieden waar ze vrij kunnen samenkomen en verantwoordelijkheid
kunnen dragen, zoals een “Bier(beek)-kot”: een ruimte waar jongeren na hun activiteiten kunnen afspreken.
De toegang tot deze ruimte zal gegeven worden via een QR-code. Zo kunnen jongeren verantwoordelijkheid dragen voor ondermeer het beheren van de ruimte en het naleven van afspraken.

We willen het voor de jeugd makkelijker maken om sportterreinen of vergaderruimtes te reserveren. Daarnaast blijven we investeren in jeugdwerking en sportorganisaties in Bierbeek, Korbeek-Lo, Opvelp en Lovenjoel en zetten we vaart achter het afronden van het jeugdlokaal voor Chiro Hiperlie en koor Ko’Ma.

Er zijn ook plannen voor multifunctionele sportvelden in alle deelgemeenten, eventueel aangevuld met een kiosk waar jongeren en andere verenigingen samen kunnen komen en activiteiten kunnen organiseren (naar het
voorbeeld van Hoegaarden).

Daarnaast streven we ernaar om bossen toegankelijker te maken voor jeugdbewegingen en te zorgen voor een speelbeek voor de allerkleinsten, met speciale aandacht voor kinderen en jongeren met een beperking.

Het opzetten van een jeugdbestuur zou volgens ons zorgen voor frisse, nieuwe ideeën en meer participatie van de jeugd. We willen een jeugdloket inrichten waar jongeren in een toegankelijke omgeving terecht kunnen met hun vragen.

Betaalbaar wonen

Wonen in Bierbeek is duur en betaalbaar wonen is cruciaal voor onze jeugd om in Bierbeek te kunnen blijven wonen. Een Community Land Trust (woning kopen zonder grond) kan een oplossing bieden. We willen grote kavels splitsen, oude gebouwen herbestemmen en cohousing promoten.

Dorpsvernieuwing moet ambitieuzer, met groene en leefbare ruimtes, en voorzieningen zoals ondergrondse parkeergarages en fietsenstallingen. Bij een groeiend aantal inwoners moeten we rekening houden met extra noden zoals scholen, verkeer en sportvoorzieningen.

Via het Vlaams project ”Wonen in Eigen Streek” willen we de lokale bevolking blijven ondersteunen bij het kopen van een woning.

Onderwijs

We willen de scholen in Bierbeek versterken als ontmoetingsplekken, waar scholen, lokale handelaars, verenigingen en buurtbewoners samenwerken en verbinding maken. Het gemeentebestuur speelt hierin een ondersteunende rol.

Onderwijs moet voorbereid zijn op de toekomst, waarbij digitalisering, innovatie en inclusie centraal staan. Hybride onderwijs, dat digitale tools combineert met persoonlijke begeleiding door leerkrachten, biedt de beste leerervaring.

Daarnaast pleiten we voor de inzet van brugfiguren om de samenwerking tussen school, gezin en buurt te versterken.

Ook werken we verder aan de optimalisatie van de veiligheid rond onze scholen in overleg met de verschillende stakeholders.

Lokale economie

Het is onze ambitie om onze lokale economie verder te versterken en een gunstig klimaat voor onze ondernemers te blijven bevorderen. We zorgen ervoor dat ondernemers goed (kunnen) leren kennen, om kruisbestuiving en verdere
samenwerkingen te stimuleren.

In de afgelopen jaren zijn er diverse waardevolle initiatieven ontstaan die we op verschillende manieren willen blijven ondersteunen. Dit geldt zowel voor de samenwerking tussen onze ondernemers als voor de verbinding met onze inwoners, die zowel potentiële klanten als partners kunnen zijn.

We streven naar een korte ketenmarkt in samenwerking met lokale boeren, handelaars en brouwerijen. Inwoners kunnen hun bestellingen eenvoudig ophalen via automaten, vergelijkbaar met de oplossingen die in andere gemeenten al worden geboden. Deze automaten kunnen ook functioneren als pakjesautomaten.

Daarnaast willen we ons bedrijventerrein verder ontwikkelen en lokale handel in de dorpscentra behouden, zodat ouderen dichtbij huis boodschappen kunnen doen.

Leegstaande handelspanden kunnen worden omgevormd tot pop-up shops ter ondersteuning van startende bedrijven. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid om een centraal aanspreekpunt voor beginnende ondernemers op te richten.

Bij de mogelijke lancering van een gemeente-app is het onze bedoeling om de zichtbaarheid van lokale ondernemers, hun producten, diensten en acties te vergroten.

Duurzaam en klimaatvriendelijk Bierbeek

We willen inwoners blijven aanmoedigen om bij te dragen aan een klimaatneutraal Bierbeek door door betere isolatie, renovatie en de installatie van zonnepanelen. Als gemeente nemen we hierin het voortouw door ook onze eigen gemeentelijke infrastructuur verder te verduurzamen.

Lokale handel en landbouw ondersteunen we om zelfvoorzienend te blijven.

Daarnaast zetten we ons in voor de verdere uitrol van ons laadpalenplan, inclusief laadpalen voor fietsen.

We streven ernaar om de dorpskernen te vergroenen en gemeentelijke gebouwen te voorzien van isolatie en zonnepanelen.

Tot slot blijven we investeren in veilige fietspaden en de verduurzaming van onze straatverlichting.

Landbouw & Natuur

Bierbeek is een landelijke gemeente met een sterke
landbouwsector. Open Bierbeek wil de betrokkenheid van de lokale raden, zoals de landbouw- en milieuraad, versterken en van hen volwaardige partners maken in de ontwikkeling van landbouw- en natuurgebieden, naast nationale organisaties. De diversiteit van de landbouwbedrijven is een grote troef en we streven naar een doordachte invulling van landbouwgebied zonder versnippering.

Daarnaast willen we de natuur toegankelijk houden door een structureel onderhoud van trage en landbouwwegen, alsook door bossen bereikbaar te maken voor recreatie.

We zetten ons in voor de aanleg van speel- en hondenlosloopbossen, evenals een speelbeek, om zo ruimte te bieden voor zowel natuurbehoud als recreatie. Dit alles maakt deel uit van een globale visie voor heel Bierbeek.

Ook in de dorpskernen willen we het groene karakter behouden en versterken, zonder de kleinschaligheid te verliezen. We moedigen burgers en landbouwers aan om meer hagen en bomen aan te planten om de natuur verder te ondersteunen.

Share This