wat willen we verwezenlijken

DE AMBITIE

Met een duidelijke visie en vanuit de expertise van elk teamlid van Open Bierbeek willen we focussen op een warme én innovatieve gemeente: een gemeente die op een slimme en doordachte manier mobiliteit aanpakt, die ondernemerschap stimuleert en ondersteunt en die onderwijs hoog in het vaandel draagt.

We willen de brug slaan tussen inwoners en gemeentebestuur.

w

Transparant bestuur

Open Bierbeek staat voor OPEN communicatie, voor transparantie en OPENheid voor gesprekken met burgers, voor hun ideeën en suggesties. Open Bierbeek staat dus voor inspraak en een direct contact met haar burgers. Dat betekent dat er op geregelde tijdstippen momenten worden georganiseerd waarop burgers met elkaar én de gemeente praten. Enkel op die manier kunnen we echt luisteren naar wat er leeft.

Adviesraden

Een belangrijk en  reeds bestaand forum is de adviesraad. Er zijn in Bierbeek heel wat adviesraden waar Bierbekenaren hun eigen expertise en kennis kunnen inbrengen, ten voordele van alle burgers van onze gemeente.  Jammer genoeg werd hun advies de afgelopen jaren te vaak niet gebruikt. Precies dat willen we met Open Bierbeek verbeteren en optimaliseren. Bierbeek is immers een grote gemeente, met heel wat expertise en (vaak nog onontdekt) talent dat absoluut mag ingezet worden: de juiste vrouw of man op de juiste plek, m.a.w. in de adviesraad.

Transparantie

Net daarom is het belangrijk om deze adviesraden transparanter te maken, waar duidelijke afspraken en procedures gelden, zodat er een consequent beleid kan gevoerd worden dat gebaseerd is op en gesteund wordt door de burgers zelf (o.a. via adviesraden). Bovendien kan ze een tijdelijk karakter hebben, vanwege de expertiserol die zij op dat moment opneemt en uitvoert. Dat betekent dat wij ook gaan voor kwaliteit en niet zozeer voor kwantiteit.

De adviesraden zijn de fundamenten van het bestuur van de gemeenteraad, hun expertise is de leidraad voor het maken van de beslissingen. Daarom willen wij als Open Bierbeek niet langer adviezen van onze raden naast ons neer leggen, maar ze telkens gebruiken om gefundeerde en gemotiveerde beslissingen te kunnen nemen. 

Zo zijn er heel wat thema’s waar we net die input nodig hebben: groenestroom-aanpak, verkeersplan en mobiliteit, investeringen en financieel beheer. Bovendien biedt het opzetten van een jeugdbestuur volgens ons absoluut een frisse en uitdagende dynamiek.

Bovendien willen wij dat de adviesraden een degelijk, betrouwbaar en slagvaardig bestuur in de gemeente mogelijk maken, met een transparante werkwijze en langetermijnvisie waardoor alle Bierbekenaren vertrouwen krijgen in de toekomst.

mobiliteit

“Vandaag focust Bierbeek éénzijdig op de fiets, terwijl wij het gebruik van auto en fiets in harmonie willen. Zelf gaan wij voor een voortgezet beleid om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen want dat biedt inderdaad de oplossing voor de verkeersknoop.

Maar 68% van de Bierbekenaars gaat bijna dagelijks achter het stuur zitten richting werk. Dikwijls noodgedwongen.
Mensen die ook alleen maar hun brood gaan verdienen en hiervan meer dan de helft afdragen, ook aan de gemeente trouwens. Dat verdient respect.

Daarom willen wij een betere doorstroming van het autoverkeer. Om te beginnen moeten de wegversmallingen weg. Dat zeggen we al jaren.
En verder moet er eindelijk iets worden gedaan aan de files op de Tiensesteenweg. Dat kan alleen maar in samenspraak met Vlaamse Gewest en de andere gemeenten langs de Tiensesteenweg. We kijken dan vooral richting Boutersem en Lubbeek. In het meest extreme geval moet een fusie met die gemeenten worden overwogen”.

ondernemen

Open Bierbeek wil initiatiefnemer zijn, een beleid voeren dat duidelijk en omkaderend werkt voor de lokale ondernemers.

Bedrijventerrein

Daar waar de ons omringende gemeenten jaren geleden al investeerden in een lokaal bedrijventerrein, blijft Bierbeek achter. Ondertussen moet de Bierbeekse handelaar creatief zijn in zijn zoektocht naar een geschikte plek, die niet zonevreemd is.

Open Bierbeek wil constructief zoeken naar locaties en wijst het terrein van 3 ha aan tussen de Merenstraat en de Herpendalstraat, meteen aansluitend bij het bedrijventerrein van Haasrode.

Bovendien stellen we vast dat het parkeerprobleem in de commerciële dorpscentra aanhoudt. Gelukkig is er op initiatief van Open Bierbeek een stuk grond aangekocht dat dienst zal doen als parkeerruimte in Korbeek-Lo.

De (digitale) buurderij

Bierbeek telt heel wat lokale handelaren die heerlijke streekproducten aanbieden. Toch is het voor onze inwoners niet duidelijk welke handelaar welke producten aanbiedt, waar er lokale acties en evenementen zijn. Daarom willen we een platform dat lokale ondernemers en hun producten niet alleen met elkaar maar vooral met de klant verbindt. Ook een echte ontmoetings- en gemeenschapsplek willen we uitbouwen. Zo kunnen Bierbekenaren hun lokale handelaren en diens producten beter en gemakkelijker leren kennen en kopen.

Er zijn nog tal van andere toepassingen die bijzonder interessant zijn: platformen die toelaten om lokale ondernemers en landbouwers gecoördineerd in te zetten bij onderhoud van wegen, bij sneeuwruimen, opruimingswerken na een storm enzomeer. Wanneer een handelspand in Bierbeek (te) lang leeg staat, wil Open Bierbeek een win-win situatie creëren door lokale starters of bestaande bedrijven hierin een pop-up te laten organiseren.

Landbouw en lokale raden

Het verleden bewees al dat lokale raden (economie, landbouw, milieu) heel wat geëngageerde leden tellen. Open Bierbeek wil dat hun engagement veel meer omkaderd en gefaciliteerd wordt. Zo beschouwen we de landbouw- en milieuraad bij de ontwikkeling van landbouw- of natuurgebied als volwaardige partners naast de nationale landbouw- of natuurorganisaties. Samen kunnen de krijtlijnen getekend worden, voor de uitvoering willen we werken met de lokale besturen.

De sterkte van Bierbeek als landbouwgemeente ligt in de diversiteit van de landbouwbedrijven. Open Bierbeek wil alle vormen van landbouw ondersteunen. We zien immers geen heil in de versnippering van het landbouwgebied en vinden dat het bestuur doordacht moet omgaan met de invulling hie

onderwijs

Open Bierbeek staat voor innovatief en modern onderwijs dat zowel op pedagogisch als didactisch vlak het allerbeste biedt voor elk kind

In onze snel veranderende wereld met steeds meer en nieuwe technologische en digitale ontwikkelingen hebben we nood aan degelijk innovatief onderwijs waar samenwerken, kritisch denken en handelen, zelfsturing, probleemoplossend denken en nog zoveel meer vanzelfsprekend zijn.

Een gezamenlijke onderwijsvisie, een sterk financieel- en personeelsbeheer, participatie, interne en externe samenwerking, professionalisering,… zijn maar enkele van de vele belangrijke pijlers voor het beleidsvoerend vermogen van elke school, die kunnen bijdragen aan degelijk en sterk onderwijs. Het is aan de gemeente om als schoolbestuur van haar eigen school het basisonderwijs te versterken?

De school als ontmoetingsplek

We ijveren voor meer en betere samenwerking tussen de Bierbeekse scholen, met de lokale handelaren en ondernemers, met lokale verenigingen en andere externe partners die een meerwaarde kunnen zijn voor al onze scholen. Wij zien de school als ontmoetingsplek en gemeenschapsplek, waar burgers, buurtbewoners, lokale handelaren en ondernemers elkaar kunnen vinden en écht iets voor elkaar kunnen betekenen.

Er is heel wat onbenut potentieel op dit vlak, waarbij de ondersteuning en begeleiding van een gemeentebestuur een belangrijk gegeven is.

Er zijn heel wat schoolkinderen in Bierbeek die hun secundair onderwijs hopen te beginnen in een van de vele Leuvense scholen. Ook daar zoeken we de samenwerking op, in dit geval met het Leuvense stadsbestuur, om voor elk van onze kinderen een plaats te verzekeren in de school van hun keuze.

Er zijn nog tal van andere toepassingen die bijzonder interessant zijn: platformen die toelaten om lokale ondernemers en landbouwers gecoördineerd in te zetten bij onderhoud van wegen, bij sneeuwruimen, opruimingswerken na een storm enzomeer. Wanneer een handelspand in Bierbeek (te) lang leeg staat, wil Open Bierbeek een win-win situatie creëren door lokale starters of bestaande bedrijven hierin een pop-up te laten organiseren.

Sterk gemeentebestuur = sterk onderwijs

Excellent onderwijs op gemeentelijk niveau gaat over scholen die écht deel uit maken van de gemeenschap en er stevig in verankerd zijn, waar kinderen goed voorbereid worden op de toekomst, waar de leraar werkbaar werk heeft, het personeelsbeleid au sérieux genomen wordt en de professionaliseringsnoden van het gehele schoolteam gefaciliteerd en ondersteund worden. Het gaat over scholen waar ouders weer mogen vertrouwen op de expertise van de school, haar directeur en haar leraren. Dat alles ondersteund en begeleid door een sterk gemeentebestuur dat onderwijs hoog in het vaandel draagt!

innovatie

iBierbeek gaat over meer betrokkenheid, meer engagement, betere interactie met onze burgers. Wij geloven in technologische innovaties om net dát te bereiken.

Het spreekrecht voor inwoners wordt zelden gebruikt en bij traditionele participatiemomenten, zoals infoavonden, blijkt er steeds hetzelfde publiek aanwezig te zijn. Bereiken we wel alle inwoners?

Hoog tijd om hiervoor een oplossing te zoeken. Die vinden we bv. in het aanbieden van een digitaal kanaal: een participatieplatform waarop iedere burger zijn mening kan posten, een opmerking of suggestie kan doorsturen of advies kan geven, op een moment dat het ieder best past.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit platform voor meer participatie en hogere betrokkenheid van onze burgers kan zorgen: heeft u geen zin of tijd om naar het gemeentehuis te gaan, bent u niet overtuigd dat er naar u geluisterd wordt in het gemeentehuis, dan is dit platform een zeer interessant medium om opnieuw betrokken te raken en uw stem te laten horen.

 

Open Bierbeek gelooft in technologische evolutie en ontwikkelingen en wij zijn ervan overtuigd dat dit u als burger alleen maar ten goede zal komen. Hiervoor kijken we vandaag o.a. naar de mogelijkheden in samenwerking met bedrijven die een online burgerparticipatie-platform aanbiedt.

Op communicatiegebied willen we een stevige brug slaan tussen het gemeentebestuur en de inwoners en de politiek weer dichter bij de mensen brengen.  De huidige communicatiekanalen mogen zeker blijven bestaan. Maar we merken ook op dat er nood is aan digitale innovatie op dit gebied. Daarom willen wij inzetten op het invoeren  van de gemeente app.  Dit is een app waarbij inwoners via hun smartphone of tablet op eenvoudige en snelle manier documenten kunnen aanvragen, overlast of pannes kunnen melden, op de hoogte kunnen gebracht worden van acties bij lokale handelaars, en op termijn zelfs bestellingen kunnen plaatsen bij de lokale handelaar. Ook communicatie rond openbare werken en de opvolging hiervan kan vlotter en beter.

 

Bepaalde processen kunnen geautomatiseerd worden om fouten te vermijden. Zelfs om zwerfvuil aan te pakken willen we technologie gebruiken en inzetten op Big Belly vuilbakken die op zonne-energie werken, afval samendrukken op optimaal van de ruimte gebruik te maken, en de ophaaldiensten laat weten wanneer hij moet leeg gemaakt worden.

Laten we ook onze oudere generatie niet vergeten in deze digitale evolutie en ze kansen geven om hierin mee te gaan. Dat willen we doen door hen te laten leren van generatiegenoten die al wat meer vertrouwd zijn met het gebruik van digitale oplossingen.

Denkt u hierover graag mee? Heeft u suggesties of vragen hierover? Neem dan zeker contact met ons op. Wij zijn benieuwd naar uw standpunt!

energie

In een studie van de provincie Vlaams-Brabant “Ruimte voor vernieuwbare energie” wordt per gemeente duidelijk aangegeven welke opties en oplossingen het best tot een klimaatneutrale provincie bijdragen. 

De mogelijkheden voor de gemeente Bierbeek zijn te zien in onderstaande klimaatkaart.

Warmtepompen stimuleren

Met geothermie levert Bierbeek de best mogelijke bijdrage aan een klimaatneutraal beleid.

Het is duidelijk dat Bierbeek best kan inzetten op geothermie zoals o.a. warmtepompen. Ook zonne-energie scoort hoog, terwijl windenergie op de voorlaatste plaats staat, nét voor waterkracht.

Het is dan ook de visie van Open Bierbeek om dit ruim, significant potentieel optimaal te benutten en het gebruik van warmtepompen bij nieuwbouw en renovaties  te stimuleren.

Meer laadpalen voor fiets en auto

Verder wil Open Bierbeek het elektrisch rijden ondersteunen met het plaatsen van meer laadpalen voor de fiets (nu 1 in Bierbeek dorp) én auto (nu 1 in Korbeek-Lo en 1 in Bierbeek).

Autodelen

Autodelen is een formule die heel wat voorstanders wint. Ook in Bierbeek worden wij geregeld aangesproken met de vraag naar verder initiatief. Open Bierbeek wil graag deze vraag verder onderzoeken en de nodige plannen uitwerken.

Fusie

Een fusie met buurgemeenten is voor Open Bierbeek geen doel op zich, wel een middel tot een verhoogde efficiëntie.

Voorlopig wordt er slechts onder kleinere gemeenten gesproken over fusie en wordt het initiatief aan de gemeenten zelf overgelaten. Toch is het mogelijk dat in de nabije toekomst vanuit de nationale politiek zal gevraagd worden om over een mogelijke fusie na te denken. Een fusie met buurgemeenten Boutersem en Lubbeek heeft vele voordelen t.o.v. een mogelijke samensmelting met Leuven.

  • Economisch: Welke aandacht gaan onze lokale familiebedrijven van een bestuur vanuit Leuven krijgen indien zijn moeten optornen tegen grote, vaak internationale firma’s zoals Interbrew, IMEC, de Boerenbond, enz?
  • Mobiliteit: De mobiliteitsproblematiek speelt zich af op regionale schaal. Het meeste verkeer komt vanuit het oosten via de E314, de E40 of de Tiensesteenweg om zich zo een weg te banen richting Haasrode, Leuven of Brussel. De gemeenten Lubbeek, Boutersem en Bierbeek hebben te maken met hetzelfde verkeer. Een fusie met Lubbeek en Boutersem zou het gemakkelijker maken om een goed, modern mobiliteitsbeleid uit te werken.
  • Landelijk en groen: De meeste inwoners van Bierbeek houden het graag landelijk en groen. Een fusie met Lubbeek en Boutersem kan verdere verstedelijking van de regio beletten. Samengaan met Leuven daarentegen legt dit probleem bij het stadhuis en biedt geen garantie voor het behoud van ons groen.

Share This